9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, July 15, 2011

Malam Nisfu Syaaban Malam Keampunan

Kelebihan Malam Nisfu Syaaban

Pejam celik pejam celik kita dah pun menghampiri pertengahan Syaaban kan? Tak lama lagi Ramadhan! wahhh kejapnya masa berlalu... Seperti yang kita semua tahu, 2 bulan terakhir sebelum Ramadhan ni adalah bulan di mana kita boleh perbanyakkan Ibadah, bulan di mana kita boleh pertingkatkan amalan. Selain puasa, bersedekah kita juga boleh memanfaatkannya dengan menyambut malam Lailatul Qadar dan Nisfu Syaaban.
Israk Mikraj dah lepas iaitu di bulan Rejab, akan datang pada malam esok adalah merupakan Malam Nisfu Syaaban. Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Bukan Ahmad Nisfu ye..;D Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam 15 Syaaban iaitu siangnya 14 haribulan Syaaban. Bermakna tahun ini jatuh pada malam esok iaitu siangnya 14 Syaaban, dan menjelang malamnya masuk waktu Maghrib adalah 15 Syaaban... faham anak-anak??? bagus.....


Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. 
"Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."
Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)
Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:
  • Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini: 1)Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah. 2)Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah
  • Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya. 1) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah. 2) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah. 3)Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman.
  • Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban). Bermakna pada hari Ahad ini.
Wah, banyaknya kelebihan Malam Nisfu Syaaban ni kan? Weekeend ni y'ols buat apa? Agak-agak boleh tak berpuasa? Hurm, Sabtu ni My tak tahu lagi apa aktiviti, mungkin nak ke Graduan Aspire si KLCC mungkin juga nak pergi celebrate befday... befday diri sendiri la.. yang ke-15.. tetttt....;D So, mampukah My berpuasa? Selepas Maghrib dah ada di rumah ke? atau Maghrib di luar? Ahad plak ada wedding... tapi wedding tu malam. Agak-agak kuat ke nak berpuasa? Haih~ tuh la kan bila nak buat kebaikan macam-macam alasan... Nak seribu daya tak nak seribu dalih.. Apapun My akan cuba yang terbaik! Kalau tiada aral InsyaAllah akan cuba berpuasa..;)

Ingat korang, sebaik masuk je waktu Maghrib esok buku catatan amalan korang akan diganti dengan yang baru. Dan amalan yang akan korang lakukan pada waktu tersebut tu lah akan jadi amalan pertama yang dicatatkan. So, korang pilih masa tu korang nak buat apa? Pastikan ianya adalah perkara yang bermanfaat dan membawa kebaikan.. oke?;)

Renung-renungkan dan selamat beramal!!


4 comments:

CikPuan Fara said...

sis, ada error sket. perenggan kedua Isra' mikraj dah lepas iaitu dibulan rejab.. bukan lailatulqadar. harap boleh diperbetulkan.

btw, nice info blog. already followed u. nnti mohon share artikel ni ye :)

amir aizat said...

nice. thanks sharing. bagus sgt2!

Aisyah Aina said...

banyak betul kelebihan bulan syaaban kan :)

KAMIHIDUP said...

kalau berkesempatan, buatlah qiam. semoga kita semua dirahmati. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers