9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, July 26, 2011

Kite Nak berkenalan dengan Cici Boleh?


Suatu masa dulu My pernah buat entry pasal makhluk Tuhan kesayangan My nih. Yang jadi teman My di kala keseorangan… Yang teman My dikala kesepian… ecewah… silat lihat entry ini --> Kesayangan Saya!!

Makhluk Tuhan ini adalah seekor kucing jantan bernama Noty… Err… Pada entry di atas tu kalau korang lihat ada dua ekor pada awalnya Noty dan Nony… Tapi atas dasar terpaksa My melepaskan salah seekor daripadanya seperti yang pernah diluahkan di entry ini --> Terpaksa
Noty n Nony
Dulu masa kecik-kecik selalu jugak bela kucing. Tapi kebanyakannya kucing datang rumah je, kucing tempatan. Nak beli yang import tak termampu..hehe Tapi sekarang semua dah tak ada dah… Ada yang mati, ada yang hilang entah ke mana ada yang abah buang sebab ‘buang’ merata-rata…-.-’…

Start tahun lepas masa My duduk membujang (bila bekerja) ni ada kucing datang rumah… Mula-mula Noni yang datang… My bawa masuk rumah bagi makan bela dia.. Selang beberapa hari tiba-tiba je muncul lagi seekor, kaler dia sebijik macam Noni. Lalu My bela kedua-duanya dan berikan nama seekor lagi Noty. Yang beshnya sekor betina sekor jantan. My tunggu-tunggu gak kot lah ada jiran datang mencari kucing hilang yela mana tahu kepunyaan orang kan. Tapi takde pun yang mengadu kucing hilang. Makanya My bela je la dua-dua ekor ni.

Masa My jumpa dua-dua ekor tu diorang kecik lagi… So agak lincah dan nakal oke. Masa nak pergi kerja My selalu kurung dalam sangkar sebab takut-takut diorang keluar pagar rumah tak pasal-pasal kena lenyek dengan kereta nanti…-.-’… Bila balik je najis bersepah-sepah dalam sangkar tu My la yang kena membersihkannya. Part paling besh time My bebaskan diorang nanti startlah main-main sampai ke rumah aunty cina sebelah rumah yela rumah aunty banyak pasu bunga meriah sket nak main rumah bujang My ni apo ado? Heheh. suka suka jugak… ‘membuang’ tak lupa. Adoiii bape kali dah dengar aunty tu membebel sebab kucing tu biyat kat rumah dia ngeh3. My pekakkan telinga je. Pastu My biar je diorang main dalam rumah and memang ada sediakan bekas khas siap beli pasir najis kucing untuk diorang biyat.
Noni di hadapan. Noty nak main ekor Noni dibelakang hehe
Sampailah suatu hari bila Noni buat hal bila kencing merata-rata tak seperti kebiasaanya. My terpaksa letak atau bahasa kasarnya buang dia di pasar borong berdekatan. Haih~ My oke je kalau nak bela tapi My takut budak rumah tak selesa walaupun sebenarnya dak umah pun suka kucing. Lagipun My takut gak kalau Noni and Noty dah besar nanti kalau Noni bunting macam mana? Dahlah sekor betina sekor jantan. Tak terlarat plak My nak menjaga nanti. Jadi ada baiknya My lepaskan salah sekor… Sedih sangat masa nak buang noty tu. Teringat-ingat My pada dia… Hurm, entah hidup ke tak lagi dia sekarang ni… Kalau masih hidup mesti dah sebesar Noty…T_T

Masa mula-mula Nony kena buang dulu Noty nampak sedih sangat sebab dah hilang kawan untuk diajak bermain. Yela selalu Noty suka kacau Nony tapi bila Nony dah tak ada dia tak biasa pada awalnya. Sekarang Noty dah besar… Dah pandai keluar rumah tak macam dulu selalu lekat dalam rumah sekarang ni dah pandai merayap jauh-jauh… Tapi bijaknya dia pandai cari rumah tuan dia balik… Tapi balik bila nak makan je la… Perut kenyang keluar la balik hehe. Setiap pagi kalau dia ada kat rumah lepas My bagi makan My lepaskan dia keluar… Bila My balik kerja je nampak dia berlari ke dalam pagar sebab tahu tuan dia dah balik nak masuk rumah sama-sama… haih~ geram betul dengan keletah Noty nih… Hari-hari balik sebelum bagi makan mesti nak peluk-peluk cium dia dulu… Noty panggil My mummy taw… hahahahaha… Manja kan kan..;D

Kalau Sunah Sakura ada Cici, si kucing betina… My ada Noty si kucing jantan… Kat area rumah My ni susah nak jumpa kucing betina. ada kucing betina jiran depan rumah punya tapi sombong Noty datang dekat je dia marah haha… Sebab tu Noty suka merayap jauh-jauh kot gi cari partner… ;D… So ada Cici dapatlah Noty kawan baru… mari berjabat tangan! Hohoho…

Banyak kebaikan bela kucing ni My ada baca selain mengasihi sesame makhluk Allah… Tapi, My pernah dengar gak kalau kawin tak elok bela kucing nanti susah nak mengandung… pernah dengar??? Boleh percaya ke?-.-’ Alaaa nanti My nak kawen takkan My nak buang Noty… sianlah dia…T_T

Korang ada Makhluk Tuhan peliharaan tak? Ce Cite Ce Cite hehe…

4 comments:

mas saari said...

akak pun suka kucing tapi malas nak bela sbb tak suka cuci najis dia tu! hehehehehee

bela ikan je!

farah adila said...

akak pun suka sangat2 kat kucing...
dulu rajin tol akak bela kucing tapi bila dh kawen akak tak lagi bela kucing...mau gak bela tapi hubby tak suka...terpaksa la ikut...:)

Sunah Sakura said...

waaaaaaaaaaaaaaa..kaler dia macam kucing saya kat umah kat sarawak nun...nama dia mitchi.. heheheh...

iqbalhakimi said...

hehe..qbal suka kucing time dorg muda2 je...bila dah besar xsuka sangat =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers