9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Friday, July 22, 2011

NAK GANJARAN TAK?


Korang boleh mengaji dengan tajuid yang betul? Bulan Ramadhan mesti biasa tadarus Quran kan? My pun selalu buat, eventhough bukan bulan puasa pun kalau berkesempatan My akan tadarus setiap kali lepas Maghrib… Habis je 30 juzuk My ulang balik daripada juzuk pertama. Macam tu lah My amalkan sejak 2/3 tahun lepas. Bukan apa, daripada biarkan Quran menjadi perhiasan kan elok kita amalkan? Daripada ilmu membaca Al-Quran terpadam begitu sahaja, sebelum lidah kelu kekok nak membaca lebih baik My teruskan membaca Al-Quran kan? Penat-penat mak abah ajar mengaji dari kecik sampai tersedu-sedu menangis kena marah kalau salah sebutan so sayanglah kalau tak diamalkan…

Ops My bukan nak bukak kelas mengaji ye di sini… tapi My nak ajak korang semua bertadarus bersama-sama dengan My. Eh bukan dengan My je… kita tadarus ramai-ramai. Laaa… tak perlu pun jumpa My la… korang mengaji dekat rumah korang je…;)
Dulu masa belajar My rajin jugak join kawan pergi kelas Usrah. So setiap kali Ramadhan kitorang mesti buat tadarus sama.sama. Surah-surah dalam Al-Quran kitorang bahagikan dan My baca di rumah setiap kali kelapangan sampai habis baca bahagian yang My dapat tu. By end of Ramadhan kami berkumpul di rumah salah seorang sahabat berbuka, solat berjemaah dan khatam Al-Quran sama-sama…;) Seronok… Yela, kalau seorang nak membaca 30 juzuk dalam masa 1 bulan Ramadhan mungkin tak terhabis dek kekangan masa jadi bila dibahagi-bahagikan Surah tu dapatlah kita pahala untuk 30 juzuk tu sebab kita bertadarus bersama-sama…

Tak rugi pun kan… daripada kita abeskan masa hanya di facebook, blog, tidur, ada baiknya kita ambil sedikit waktu baca beberapa ayat dalam sehari tu. Pagi selepas sahur nak tunggu Subuh pun boleh baca, kat tempat kerja kalau letih-letih nak berehat sekejap pun boleh baca, lepas berbuka sementara nak pergi terawikh pun boleh even malam selepas witir pun boleh baca…;) Besar ganjarannya kalau kita tadarus Al-Quran di bulan Ramadhan tau.

Nak join? Jomlah join Cik Tiniey yang berbesar hati menganjurkan sesi tadarus sesama blogger.  Nak tambah ganjaran pahala sila-silalah klik SINI dan hantar penyertaan korang pada tuan belog tu oke…;) Moga Ramadhan akan datang ni beri 1001 makna buat kita semua... Amin...

Dah download Checklist Ramadhan korang? kalau belum klik SINI oke...;)

3 comments:

keroro gouro said...

hurm bagus jugak tue..
kalau bertadarus ramai2..
sebab besa la pompuan nie kan,
mana bley nak sari satu juzuk..
dlm sebulan tue, bukan posa penuh pon kan..
bukan boley baca tiap2 ari kan..
hehehehe

yad'z said...

alhamdulilah.. sempena ramadhan yang mulia ni kan... ^^

~CiK TiNieY~ said...

salam my...

terima kasih banyak sebab sudi join...sama2 doakan agar tadarus ni dapat dijalankan....aameen3...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers