9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, July 27, 2011

Pengalaman berpuasa zaman kanak-kanak

Pagi tadi seperti biasa sementara bersiap-siap untuk ke tempat kerja sambil-sambil menonton MHI di TV3 bersama pengacara Ahmad Fedtri dan Abby Fana. Tergelak kecil My dibuatnya bila diorang duk bercerita mengenai topik pengalaman berpuasa masa zaman kanak-kanak. Lagi-lagi bila diorang go thru komen-komen penonton di facebook MHI. Macam-macam pengalaman ado…

Adoiii.. tengok je lah komen-komen diorang ni macam manalah tak tergelak..;D yang My geli hati sangat sebab kebanyakan pengalaman commentor ni adalah pengalaman yang My juga pernah lakukannya.. haha..

Kalau dulu siapa yang besar-besar usia My mungkin pengalaman kita hampir sama.. Yela dulu masa darjah 1,2 rasa memang kecik sangat dan masih terlalu awal untuk berpuasa. Setakat belajar-belajar… on off on off tu boleh lah… hehe. My sendiri tak pernah cukup penuh sebulan berpuasa rasanya sepanjang sekolah rendah. Masa tu dahlah My badan kecik comel lote je… ;D

Masa kecik dulu, kalau orang lain liat nak bangun sahur pastu tak lalu makan tapi My tak. Masa nak celik mata bangun tu je agak susah tapi bila dah berkumur, nasi depan mata… selera makan tu macam sedang menjamu makan tengahari hehe. My kalau sahur ada nasi panas, telur mata and milo dah cukup dah… n setiap pagi sahur mak yang sediakan… Mak akan bangun seawal 4 pagi untuk sediakan semuanya. Sampai nasi pun dah siap tersedia atas meja tau pukul 5 pagi baru dia kejut semua isi rumah. camnelah mak boleh kental lakukan semua itu disaat My masih menternak taik mata kan… macih mak!!!

Haaa masa bersahur memanglah selera je makan… tapi bila di siang hari pergh… Tuhan je tahu betapa deritanya nak menanggung tunggu sampai maghrib… Meh tengok antara perkara-perkara yang pernah My buat ketika bulan puasa…

  • Merayu-rayu kat mak nak puasa setengah hari je kalau tak tahan sangat…
  • Mintak upah kalau dapat puasa sehari penuh
  • Kalau tak tahan sangat tapi takut nak cakap kat mak nak berbuka curik-curik beli donat kat bazaar. Zaman dulu donut 5 bijik singgit pehtu besar nak mammppp… Nak plak sedap, lembut… Konon nak beli untuk berbuka padahal balik je rumah seludup bawa masuk bilik and bedal 5 bijik donut sampai licin..-.-’
  • Pernah jugak curik-curik bukak puasa masa mak tade kat rumah… makan pisang pastu gi main kat rumah kawan. Bajet tak kantoi ngan mak tiba-tiba dengar mak menjerit panggil My balik. ‘Maizatulllllllllllllllll!!’… balik je rumah mak tanya ‘tak puasa eh’… ‘eh puasalah…’… ‘jangan nak tipu tu dalam bakul sampah tu kulit pisang tu siapa punya’???? kan dah kantoiii kot ye pun gi lah tanam kulit pisang tu kat belakang rumah grrr…
  • Pernah juga curik-curik bukak pose minum air kat dapur… minum air paip kat bilik air…
  • Pernah juga curik-curik bukak pose makan cekelet dalam toilet… bukak air deras-deras kononya tengah berak… -.-’
  • Pernah jual kad raya kat depan rumah… setiap petang angkat meja kecik dengan kerusi letak tepi jalan tunggu orang lalu lalang beli kad raya…kad raya mak abah yang belikan hehe…-.-’
  • Suka mandi lama-lama selagi mak tak jerit selagi tu tak keluar… kan dah makhruh… hehe
  • Setiap saat tengok jarum kecik jam sampai ke angka 7… ‘lambatnye lagi nak berbukaaaaaa’…
  • Setiap tahun My lah yang bertungkus lumus memasang pelita di keliling rumah. Zaman My kecik belum ada kayu pastik yang selalu orang jual sekarang so terpaksalah cari kayu-kayu di mana-mana hutan/pokok untuk jadi penyangkut pelita tu. Pastu beli minyak tanah tak pun minyak diesel untuk pelita hehe.

Begitulah antara pengalaman yang My pernah lalui sepanjang Ramadhan. Sampai harini mak tak tahu My pernah ponteng puasa tanpa pengetahuan dia. Mahap mak!!! Hehe. Bila terkenang-kenang balik rindu betul pada zaman kanak-kanak dulu. Kalaulah My boleh putarkan waktu…;)
Kanak-kanak zaman sekarang cepat membesar dengan akal bijak. Jadinya kebanyakannya umur 5 tahun dah pandai belajar berpuasa. So, bila dah darjah 1 umur 7 tahun apatah lagi kan. Bagi korang yang dah berkahwin dan mempunyai anak macam mana anak-anak korang belajar berpuasa? Apa yang korang terapkan dalam minda dia supaya berpuasa macam orang lain? Banyak caranya kan? Boleh bagitahu diorang ‘orang berpuasa ni dapat pahala… Allah sayang…’… Boleh jugak bagi ganjaran duit ‘kalau berpuasa penuh dapat RM1 sehari’… Tapi anak-anak sekarang tatao la kan kot la demand nak RM5 sehari hehe..

Hurm tak sabar nak menyambut Ramadhan kan korang?? Kehadirannya semakin dirasai! Moga kita memperoleh 1001 kemanisan pada Ramadhan akan datang ni…Amin…

Eh pengalaman korang berpuasa masa zaman kanak-kanak dulu camne plak? Mehlah kongsi…;)

5 comments:

aizamia3 said...

zaman kanak-kanak paling best.. sebab dapat habuan kalau berpuasa penuh.. time nak berbuka mesti tak sabar sebab arwah wan pasti akan masak lauk kegemaran.. ;)

liyana said...

best kan zaman kanak2.. x pose pun mak abah x marah, siap cakap lg, kalau x tahan bukak laa..hihi


jual kad raye depan rumah tu tak menahan dgr.. hehehe

mama comel said...

ahaha. kantoi..

eh? samala ngn diorang2 tu..dulu tak tahan sgt p minum air paip..pastu menyesal sbb tak dpt buka same..ibu dpt tahu..ahaha..

Atika Farha ;D said...

saya dah masukkan link blog anda di bahagian 'JOM TUKAR LINK pt 2 :)'

noradzlina.kamdani said...

manisnye rs air paip ms pose zmn bdk2 dlu....

My..akk tumpang gelak manjang...
akk pun nakal gak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers