9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, May 25, 2011

Hard Disk mana paling bagus?

sempat check email..-.-'
Hai..! habes dah training hari pertama! sambung esok plak. Training kali ni tak membosankan sebab berbentuk praktikal kan.. kena concentrate la ape dia ajar sambil kita praktikkan di laptop yang disediakan sorang sejibik tuh. kalau dia bagi talk konpem terlelap..-.-'


My naik office sat sementara tunggu enchek tunang datang menjemput. hehe.. Owh ye. bercakap pasal Hard Disk.. My tengah duk ushar Hard Disk apa better.. sebab My nak beli.. sudah bertahun ku idam tak tercapai-capai.. orang sume dah ada sorang 2/3 bijik gaknye..-.-'


Dulu masa study kat UiTM nampak member pakai teringin jugak pakai. Tapi masa tuh macam mahal sangat.. space bape jek harga kus semangat.. So, daripada duit loan mara bulanan perabih kat sejibik hard disk tuh My prefer beli baju baru...-.-'... Sudahnya, tak terbeli pun walaupun ada duit... My upgrade hard disk n RAM laptop je..



Tapi, this time My rasa My harus mempunyai Hard Disk jugak! Laptop semakin berusia takutlah kot-kot dia meragam mintak beli baru mana den nak cekau segala bapak file dalam tuh kan? Sekurang-kurangnya ada Hard Disk My bleh buat backup.. laptop pun tadelah berat sangat..-.-’… mana nak letak gambar yang dah bermillion trillion… dari zaman hingusan sampai ke zaman comel lote.. dari zaman kecik molek ke zaman gemok gedempol..-.-’.. owh seburuk-buruk mana pun itu semua adalah kenangan terindah…0_o

So! Y’ols yang dah biasa sangat pakai Hard Disk tuh tolong bagi suggestion which brand is better? Ada member beli Western Digital.. 1 Terabyte kauu… RM299 jek! Warranty setahun… Yang lain-lain tatao plak bape.. lum menyempat nak begi survey..-.-’… tolong-tolong bagitahu brand apa patut My beli atau tak patut My beli.. Pehtu, susah tak nak jaga Hard Disk nih? takut cepat rosak ke? Macam mana nak elak menatang tu daripada cepat rosak n whatsoeverlah….

Nak pergi Lowyat kang nih.. hehe…


5 comments:

athirah said...

my study pe ni?? tlg cr keje utk trex sama.. heheheh...

btw trex pun nk bli hdd br... huhuhu.. selama pki hdd ni.. x ksh hdd jenama apa pun.. jnji pandi jaga... wire x lipat sesuka hati nti rosak.. n jgn selalu bg mbr pnjm...

so far trex xpnah rosak hdd lg... dh lama gak pki.. 2thn... kena pndi jg la.. if jenam sgt pun kl jenis lasak.. asyik jatuh ke.. x simpan elok2.. masuk habuk ke air ke.. rosak gak.. hehhehe

pjg nye komen.. tata

Myung Dae said...

Kalau anda adalah seorang yang mampu menjaga barang yang mudah rosak boleh je pakai tu. Cuma kalau anda seorang yang hiperaktif lebih baik beli yang " ANTI AHOCK ". Maksodnya kalau jatuh tak mudah rosak. Kalau bukan anti shock. Jatuh sekali habis rosak semua. (^_^)

Finaz Jaafar said...

alahai..xdapat nak bagi suggestion sebab kite pun mencari jugak bndalah nih..huhu

forever love said...

akk cari yg anti shaking.. tahan gegar.. setakat nie yang paling ok.. buffalo la.. tapi harga die mahal sikit.. pandai jaga tue yg penting.. jangan bagi jatuh.. kalau beli yg murah.. beli chasing die yg tebal sikit.. even terhentak sikit.. takde la effact sangat

... said...

as salam..

ahkak myzatul suka bawak ke hulu ke hilir ke device2 macam ni? kalau ya, tak perlu. HD sangat sensitif. macam myung dae cakap tu, yang anti shock memang mahal. tapi bukan hd tu. casing dia. kalau nak yang cekai2 boleh. tapi cepat rosak ler HD tu.

elok beli flash drive kalau nak bawa ke mana-mana. tapi memang la ada kekurangan dari segi memori. setakat ni tatau la ada yang dah sampai 1 tera ke belum.tu tak jadi hal. beli banyak2. hahaha~

HD ni kalau beli, elok tak bawak ke mana2. letak dalam beg kerjA pun, kemungkinan untuk rosak TETAP ada.

western digital ok la tu.
laptop kalau rosak, jarang HD dalam tu rosak. boleh retrive data dalam tu. kabel dia jual dalam rege rm 10.00+(cokia punya).


beli HD kalau2 rasa ada benda penting yang nak simpan dan disimpan kat tempat yang selamat. terutamanya dari lembapan udara.

kalau takat nak simpan movie, lagu, etc semua tu sambil bawak ke hulu ke hilir terhimpit sana sini dalam beg ke, kete ke..baik tak payah. lagi cepat rosak.membazir je beli. dah tentu kena download lagi sekali. hehe.

terpulang.. cadangan dan pengalaman je..
haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers