9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, May 10, 2011

Nash Dalam Kenangan... Madinah

Speechless... terjumpa ini kat notes seorang sahabat di Facebook... 2 minggu lepas My ada sebut seorang rakan sama-sama sekolah dan tinggal di asrama telah pergi ke Rahmatullah di Madinah di mana tempat beliau belajar. Arwah muda setahun daripada My.. My kenal dia cuma kami tidaklah rapat. Ramai rakan-rakan di tanah air terkejut menerima berita kematiannya... Moga Allah mencucuri Rahmat ke atas arwah... dan di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. Alhamdulillah.. beliau dikebumikan di sana seperti mana yang dia mahukan.... Alfatihah....

NASH DALAM KENANGAN.......MADINAH

by Khairul Izzuddin Mokhizars on Sunday, April 17, 2011 at 2:32am



Aku cerita secara detail nie khas utk tatapan shbt2 ILHAM…..dari malam terakhir arwah…sehingga die pergi….
Pada malam terakhir…arwah satu malam xtdo smpai ke subuh…dalam mase yg same,aku yg sebilik ngn die pn xtdo smpi ke subuh…aku dok borak2 ngn kawan aku..dan die bork ngn ade sorg kwn rpat die dari Negara niger..aku rase,inilah 1st tym aku xtdo kt madinah nie smpi subuh…aku pn xtau npe aku xtdo dan arwah xtdo…dlm malam tue..saufi ade gk dtg bilik aku..dan arwah kte kt die..”rlek dlu sopi…awal lagi..jomlaa dok2 ngn aku…”tp sopi ckp die da ngntuk n nk tdo kt bilik die tapi sopi dpt dok kejap ngn arwah…sopi pn pegi…dlm mase yg sme,kwn niger die tue pn nk balik,tp arwah tahan die…arwah ckp,”sabarlaa dlu…awal lg…” smpi ke subuh dorg bork dlm bhse arab….dan bile da nk sbuh ktorg hampir ttdo..arwah ckp…”korg bek jgn tdo..japg terlajak subuh..” dan pas2 die solat Jemaah di masjid jamiah….die ade ckp gk kt kwn yg lepak kt tmpt die…die ckp…”japg pas subuh aku nk tdo puas2 laa….”
Time pas subuh ktorg pn tdo..smpi kul 8lbih aku terjage sbb ade kwn gerakkan aku…utk pengetahuan korg…time mlm sblm sbuh tu,ade senior kol aku nk ajak gi ke pantai hassi..utk rehlah kt sane…mmg teramat cantik pantai tue mcm mane yg mustaqim cerita..spt mane yg korg tgk dasar laut dlm tv,cmtu laa..kbtulan senior tue da nk takharruj madinah..sblm tue die nk ajklaa ktorg gi sama2 dgn die..dlm mase yg same die sruh aku ajk spe2 lagi utk pegi..aku pnye laa ajak rmai dak2 baru..sopi,hadi dll..aku nk ajk keyo xjmpe..nk ajk judin plak senior kte die xleh gi..tp dlm mase yg same aku xajak pn arwah nie..aku pn xtau nape…pdhal aku dok sebilik ngn die…smpi senior tue ckp kt aku..”azim..npelaa enta x ajk si nash tue…ana ingtkn enta ajk die skli sbb die sblik enta..”kate abg moin…aku pn ckp..’’ana mntk maaflaa abg moin…ana xtau npe ana xajak die..ana rse die xnk gi kot…’’xlame tue..ade lg sorg senior (abg aizat) nk pegi jgk ngn zaujah nye…dgn syrt ade bdk len follow kete die skli..xlme tue dpt 2 org nk pegi..(farid dan shafiq name nye) dan ade satu lagi kosong..nk dijadikan cerita,dorg da smpi lua pagar nk kua,dorg kol arwah (nash) n tny nk follow skli x…dan die terus jwb..”aku nk pegi.korg tggu kt lua..japg aku smpi…” ktorg pn tggu arwah smpi die keluar…
Dalam perjalanan…gerak dua kete..kami mmg betul2 gembire n riang sgt…nama2 yg pegi (abg moin,abg zaki,abg aizat serta zaujah n ank nye sorg,aku,nash,farid,shafiq dan anas)..ok, aku naik kete skli ngn abg zaki n arwah naik kete satu lg..dlm perjalanan..kete aku nie dipandu oleh abg zaki n ttbe je abg zaki tue pening kpala..dan diganti dgn arwah sebentar..(utk pegetahuan semua..arwah baru dpt lesen di madinah nie..dan die dpt sewa kete sekali dan round2 jalan kt madinah nie serta bwk pkcik nye pusing2 madinah..n die mmg nk sgt ambik lesen kt cni..) dlm kete..ktorg byk bergurau dan arwah mmg hepi sgt..dielaa sorang yg dpt naik 2 kereta dlm satu perjalanan ke pantai…dan dlm perjalanan..ketika beliau naik kete ngn abg aizat..diceritakan beliau ade sebut pasal baqi’..(perkuburan di msjid nabawi yg ade nye isteri2 nabi dan shbt2 nabi..lebih 10000 para shbt di baqi’..) die ade sebut..klu xclap..die ckp..”weh,baqi’ byk lagi kosong kan?? Kwn die pn ckp..’’byk lagilaa..apsal ko nk dok sane ke? Farid ckp..aku brharap nk dok di baqi’..dan arwah ckp..aku pn nk jgk..(dlm kedaan masing2 nga bergurau..)” dalam lbih kurg 3 ke 4 jam..kami pn tiba di pantai hassi dgn selamat..alhamdulillah….kami tiba dlm jam lbh kurg 4 ptg..
Apabila tiba je disana..subhanallah…masyaallah…kami sungguh ta’ajjub dgn ciptaan ALLAH yg cipta laut nye yg sungguh cantik biru…tue kami baru tgk dari darat..xmasuk lagi…ok..xlame tue..kami pn same2 dirikan khemah..bentang tikar dan same2 solat Jemaah di tepi pantai…dan makan bersama2 arwah…mmg kelihatan arwah gembire sgt..kami cpt2 makan..sbb xsabar nk msuk laut..pasje makan,arwah antar org terawal msuk dlm laut..dgn kwn len..aku msuk lmbt cket…ktorg masuk ngn bwk goggles..wlupn goggles xckup,tp kami tukar2…dari awal lg aku msuk ked lm tue mmg berkasut sukan..sbb aku pena dgr crte dlm 2 tajam2..tp ade kwn2 len dan arwah xpkai kasut atau seliper..time ktorg kt tgh2 laut tue,dorg rmai sakit kaki n luka sbb tajam2..arwah pn sme..ttbe ade sorg kwn ktorg (farid) patah balik naik kt pantai n ambik slipper byk2..smpi seliper aku pn farid ambik kan..dah smpi kt laut tue..aku ckp laa..”laa farid..napelaa ko ambik kn seliper aku..kn aku pki kasut nie..” farid ckp..’’aku main ambik je..” kbtulan slipper aku tue mcm crocs yg sparuh ttup dpan tue..xlme tue arwah ckp..’’azim…aku pinjam slipper ko laa…slmt cket..’’ aku ckp..’’xdehal laa nash..pkai je..” klu korg nk tau..arwah pgg byk slipper..die xksh pn..satu slipper die pkai kt tgn (slipper die)..satu die ltak kt pinggang (abg moin pny) dan satu lagi die pkai kt kaki (aku pnye)..lame gk ktorg snorkelling…mmg teruja sgt…nmpk mcm2 ikan cntik..aku ckp kt arwah..”nash..aku cuaklaa…dalam sgt..” arwah ckp..”ko rleks je zim…bleh pny sbb tmpat nie terapung..” xlme tue aku pn boleh terapung n beranikan diri smbil pkai goggles..mmg teramat sgt cntik…subhanallah..lame gk kotorg kt laut tue..smpat lg ambik video ngn arwah…tgkp gmbr..lbih kurg 10mnit sblm arwah pegi..=’( xlme tue..ktorg ansur2 naik…1st shafiq n anas naik..xlme tue aku n abg zaki naik..n ajk arwah..die xnk naik lg..mmg excited sgt die…n dorg tggal bertiga..die,abg moin n farid..ktorg da smpi ke darat..n dorg kt laut..=cerita org kt tgh laut= smse di laut,kali pertama dorg menyelam ke tgh bertiga secara rpat2 n slmt patah balik..xlme tue..farid ckp..”jom kte gi kt sne..ae lg cntik tue’’..arwah pn dgn gembire ckp..’’jom3!!’’ dan dorg pn pegi..bile pegi kali kedua tue…abg moin n farid patah balik..tp arwah masih nga snorkelling..abg moin pggil..’’nash2!!’’ farid ckp..”rlek dlu abg muin..die xpuas lagi tue..haha..’’ abg muin pn ckp…’’teruja betul budak nie..hehe..’’ tp lama kelamaan arwah makin jauh dan terus jauh…farid pn ckp..”eh,bia betul nash nie..lamenye.. nash…nash!!” abg muin pn pggil same smbil menjerit.. farid ckp..’’eh,nie da lain macam nie…’’abg moin ckp..’’farid..enta tggu cni sbb enta nmpk die…ana nk pegi kt die…” abg muin pn terus berenang nk dptkan arwah…xlame tue,arwah hanyut makin jauh..smpi ke tgh laut..dan abg muin serta farid dah xnmpk langsung jasad arwah..nk berenang masing2 xberani wlupn tau berenang sbb tmpt tue mmg dlm n xtau nk hala ke mana…kbtulan angin dan ombak kuat..=kedaan dari darat= time tue abg zaki tgkp gmbr abg aizat satu fmly,ttbe abg zaki perasan kt laut ade 2org je tggal..kami kt darat masing2 beraggapan ‘’xdepape tue..nash nga snorkelling lg..” tp abg zaki ckp..bia btul nie..lme da nash xtimbul..n masing2 da panik…mula2 ade bot lalu kami mntk tlg tp die xdgr..aku dan shafiq bergegas lari ke markaz polis keselamatan kt situ utk dptkan bantuan dan bot…polis pn cepat2 siap n carik jasad arwah..kami da rsau sgt nie..time tue da senja nk malam…hny doa pada ALLAH xputus2…=’( lbih kurg dlm setengah jam…polis jmpe jasad arwah da jauh ke tgh laut dari tmpt arwah menyelam td…dan dorg agkt segera dan bergegas ke markaz..kami semua berlari kesana utk tgk arwah..tp polis arab halang kami utk tgk…tp ade salah sorg dari kami,shafiq..die smpat tgk arwah dlm kedaan prut kembung n muka biru…kami sume da rsau dan masing2 panik..ade yg menggeletar..solat hajat…dan lain2…
Lepas dari tu..polis bergegas bwk arwah ke hospital..dan 1 keta follow dari blkg..aku dan kwn2 sekereta ngn aku lmbt sket sbb nk kmas tapak rehlah..stelah selesai..kami pn bergegas ke sane..jauh gak..ade nk smpi 30mnit..aku trus berdoa pada ALLAH agar arwah selamat..xlame pastu kami tibe di hospital hauro’ di umluj..smpi2..brte kami dpt..arwah masih ade peluang 10%..aku lega sketika n terus berdoa…hnya ALLAH yg tau perasaan ku..n xlame lps tue..ade sorg pegawai polis yg baik keluar..die telah beritahu kami yg arwah da xde..jantung aku terus tersentak..mcm nk rebah pn ade…=( masing2 sedih..ade yg nangis n ade yg termenung…kami pun mintak nk tgk arwah…awal nye xboleh..tp lme2 tue polis tue tolong, dan kami berlima dpt msuk utk tgk arwah..(lagi 2org ke balai polis utk soal siasat)..bila aku msuk bilik tue...die bukak jenazah…innalillah…mmg betul2 sahabat aku da xde..aku tgk die dpn mate..nk gugur jantung aku…sedih sgt3!! Aku dpt pegang dahi die..dan terase panas lg kepala nye..muka arwah pucat….xsanggup lagi aku melihat nye..Ya ALLAH…aku bacekan fatihah dan berdoa skjp utk arwah..dan aku trus keluar..xsanggup aku tgk lame2..isk3…:’( kwnku sorg da xde..aku betul2 mcm xcaye..sbb bnde berlaku sekelip mata…tp disebabkan itu takdir ALLAH..aku cube redhokan hati aku utk menerima nye…dan kami semua diberi tmpt utk bermalam spt rumah..dikawasan hsptal tersbut…aku mmg xde smgt..mkn xselera n tdo pn ingt arwah..smpi aku bgn pn,org oertama aku crik die..tp mmg die betul2 da xde…=( itulah cerita nya…wallahua’lam…

Arwah xde gaye seperti lemas…tp die hanyut dlm kedaan yg org yg sedang snorkeling..smpi skrg bnde tue jadi tnda tny kami semua…mgkin die pengsan ataupn serangan jantung atau kena serangan binatang..kami pn xtau…cume adelaa tnde2 sblm arwah pegi..aku lagi sedih bila die pegi tu dlm keadaan pakai seliper aku…bayangkanlah,die sebilik aku dan sekelas aku kt madinah nie..aku,judin,saufi,hadi bakar,keyo..sume masih terkejut dgn berita nie..tp apakan daya..ALLAH lebih berkuasa ats segalanya…ya ALLAH..sbnr nye,aku xkuat nk cte bnde nie kt korg sume..sakit aku nk tahan air mata nie…tp demi utk shbt2 ku..aku kongsi crte nie utk korg semua..jadikan iye peringatan dan pengajaran utk kita semua..sama2 kite doakan agar arwah mudah dikebumikan di baqi’..dan doakan..kebahagiaan arwah dan kita semua…- sumber nukilan hazim hamzah,sahabat karib arwah


8 comments:

Eza Ridzwan said...

innalillah..semoga arwah ditempatkan di kalangan org² yg beriman...takziah utk keluarga arwah..al-fatihah...

Teratak Hami said...

Innalillah .... Allah lebih sayangkan diri. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

p/s : Pening mokcik nak baca bahasa orang muda2 ni.

YanaMIB said...

innalillah..smoga arwah ditempatkan bersama golongan yg beriman...

cantekk said...

;-( kita pon naik sebak bace...
smg arwah ditempatkan di kalangan org beriman..

ase nk nangis..

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Memang bikin PANAS la blogger HINGUSAN neyh!!

zieha hisham said...

salam ,
same-2 kite doakan yang terbaik di sana untuk arwah yer , amin

btw , zieha sepupu arwah isz .
al fatihah~

d_tieah said...

Sedih jugaklah cerita ni.. Alfatihah untuk keluarga nash..

Awatif ^^ said...

innalillah~

semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.

amin~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers