9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Wednesday, April 13, 2011

BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH

Dulu Bro Ben pernah buat segmen berkenaan IBU.. tapi My terlepas..T_T So, kali ni berkenaan Ayah.. tanak terlepas lagi!

Jom layan!

Ayah… eh.. My tak panggil ayah.. My panggil ABAH.. manja sket an an…;) erm.. nak mula dari mana ya?? Heee~ Actually, My tak berapa manja dengan abah.. seumur hidup tak pernah mintak duit daripada abah.. seyes!! Dari kecik kalau nak duit mesti mintak daripada emak. Tak tahu kenape. Rasenye sebab My takut dengan abah kot.. sebab abah garang.. abah tegas… uih.. gerun….

Dulu masa kecit-kecit My pernah kena marah dengan abah.. malah kena belasah lagi.. cakap je tang mana cam mane sume My pernah kena.. isk.. sakit.. tapi kalau abah marah sikit pun My tak nangis… abah pukul sikit pun My tak menangis tak melawan.. My diam je dengar abah marah.. My diam je kalau abah pukul… sebab apa? Sebab My takut hehe.. So, My diam je.. My takut kalau My menjawab salah plak.. Dah lepas kena pukul masuk bilik baru My menanges.. tersedu sedan.. uwwaaaa…. Itulah kot kenangan pahit. Bile kena sound tepek baik punyeee dengan abah..
gambar 2 tahun lepas
Abah tegas sebab abah bekas komunis tentera… Sebab tu la kami adik beradik gerun ngan abah kot. Dulu masa kecit-kecit pernah abang My buat hal.. pastu abah halau abang keluar rumah… tapi abang tak berani la sebab nak ke mane kan kecit-kecit lagi mase tu hahaha. Tapi senanya abah saje je gertak abang hoho. Pernah abang (abang lagi?heee~) leka main guli sampai tinggal solat, pehtu abah rebus guli tuh suh abang minum airnye haha.. citer2 ni sume My tahu pun sebab family citer. Time kitorg berkumpul satu family slalu imbas kenangan2 lama… adik badek yang lain pun sume penah rasa penangan tangan abah taw. Hehe..

Tapi.. itu dulu.. masa abah masih kuat bertenaga.. masa abah masih kuat guna tulang empat kerat ke ladang membanting tulang untuk sesuap nasi.. Tapi bila kami dah besar, abah pun makin berusia.. abah dah tak garang macam dulu.. adik-adik kena marah pun dah tak macam kami dulu.. yela dulu abah belasah kami cukup2 zaman adik-adik bawah My membesar dah kureng sket dah. Adik2 pun dah pandai melawan hish. Sekarang anak-anak abah sume dah besar… semua dah berjaya.. ini semua hasil didikan dan tangan abah… abah garang, tapi senanya abah baik.. abah tegas bila anak-anak dia buat salah je.. Padahal abah pun pandai buat lawak taw… Sekarang, kalau anak-anak buat silap abah dah tak kata apa.. sebab anak-anak abah dah besar.. abah rasa anak-anak abah dah pandai pikir mana baik dan buruk. Cuma kalau abah rasa tindakan anak-anak abah keterlaluan abah akan pass kat emak suh tegur anak-anak.. hurm

Bagi My, takde istilah kenangan pahit pun dengan abah.. Walaupun My tak rapat dengan abah tapi didikan abah lah jadinya My seperti hari ini.. tanpa abah My takkan pandai mengaji sampai khatam satu Quran sampai pandai tajuid segala… tanpa abah My tak kuat pandai berdikari hidup di perantauan macam nih… tanpa abah My takkan membesar dengan memakai tudung macam ni… Itu semua sebab didikan agama yang abah beri… Walaupun dulu puas menanges kena marah kalau salah baca muqaddam.. isk.. Abah buat semua tu sebab nak anak-anak dia jadi macam sekarang…

Semua peristiwa-peristiwa bersama abah adalah kenangan manis bagi My… Tak terbalas segala jasa abah kepada My…T_T… Abah… My harap abah sihat selalu.. panjang umur… agar My dapat membalas segala jasa abah…. Ketahuilah…. My sangat sayang pada abah walaupun My tak pernah ucapkan dengan kata-kata…..

12 comments:

Fuuyooh said...

salam .. pak aji datang tawaf cni .. hehe

lagu khas untuk ayah :

http://www.youtube.com/watch?v=H8a43fgs26I

mynameismy said...

@Fuuyooh

heee.. tenks!

Dekcik said...

singgah lah blog dekcik..
bce ngah penuh hayati..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

mas saari said...

singgah baca entri tentang ayah!
begitulah pengorbanan seorang ayah..

☀ Izzaty Hedry☀ said...

singgah c ney baca entry awak..:)


http://cekedismanis.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

cik najihah said...

singgah sini bace entry kisah kamu :)

fashah84 said...

salam..

kasih ayah sampai ke syurga..tiada duanya..

MyMye MyMya said...

Singgah sini baca entri :D

Hazrina Erin said...

ayah adalah yg terbaik!^^

mari2 singgah^^
http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

wanie misa amane said...

salam, baca entry awak, dari segmen abg ben ^__^

Cik Cempaka said...

Haiiii...

manjenyer gambar ngan abah..hihi ^^

fRaMe+LenSeS said...

tade yang lebih tacing dari kisah Ayah dan Mama.

Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
Salam singgah salam ziarah dari nadh..
kita jadi anak soleh solehah untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

Nadh datang melawat ni.. ;)
kisah anak Ayah Budak Nakal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers