9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Tuesday, April 5, 2011

kebanyakan lelaki zaman sekarang tak gentleman. Sape yang setuju angkat tangan macam saya...

Hai. selamat pagi! Korang setuju tak kalau My cakap lelaki zaman sekarang dah tak gentleman. Sebahagian nya lah. Pasal hape My cakap gini?? Tengok ni haaa…


Yang duduk semua lelaki kau!! Yang wanita2?? Antaranya yang snap pitcha ni lah. Berdiri hoke! Tu tak tengok lagi wanita2 yang berdiri di depan lelaki2 yang duduk hoke. Ye… diulangi.. berdiri di hadapan lelaki2 yang sedang duduk.. Siap tidur lagi kauuuu… grrr

Biasa My pergi bersama si dia yang tersayang tapi harini dia ada exam kat uPm so terpaksa My naik komuter dengan membawa backpack berisi laptop pergh dah macam ninja turtle dah rasa…. Dengan high heel oke!!! Dan berdiri!!!

Oke berbalik kepada isu lelaki2 yang duduk nih.. sebab apa My cakap lelaki2 ini tak gentleman? My ni dah selalu sangat naik komuter. Masa praktikal dulu masa berulang dari Shah Alam lepas Subuh My dah gerak naik komuter.. Masa dah move ke Kepong pun I used to naik komuter jugak so.. dah masak sangat dengan perangai2 penumpang2 tegar komuter nih. Sekarang je sejak2 si dia kerja satu jalan dengan tempat kerja My jadinya dah manja sangat mintak berhantar pergi balik kerja hehe.. Tapi My tetap akan naik komuter in case kalau terpaksa.

Walaupun sekarang dah disediakan gerabak khas untuk wanita tidak bermakna gerabak yang tade tulih ‘gerabak wanita’ itu adalah kepunyaan gerabak lelaki hoke. Gerabak wanita sume orang tahu lah kan yang tengah2 tu ade tulih ‘coach wanita’ tuh lah kepunyaan kami. Tapi!! Gerabak yang lain-lain tade tampal apa2 tuh pulak still menjadi hak semua orang baik lelaki mahupun wanita.

Jenis My pulak.. suka naik gerabak yang campur lelaki and wanita. Erk.. bukan sebab gatal hoke. Sebab My suke naik coach hujung sekali tu, bila dia benti je kat KL Sentral.. bukak2 pintu terus jumpa lift.. so tadelah My bersusah payah nak berjalan jauh ke escalator.. agagagagaga.. strategy tuh.. ;P

Perkara yang selalu My lihat dalam komuter adalah.. macam gambar kat atas tu la.. lelaki yang tak gentleman langsung bila nampak wanita berdiri sedangkan dia yang dikatakan lelaki gagah lah kononnya.. sedang bersenang lenang duduk! Eh y’ols lelaki2 diluar sana.. yang rasa diri gagah sangat tuh.. tak rasa malu ke? Bila kau duduk.. then kau nampak perempuan depan kau.. tapi langsung kau tak bagi dia duduk. Eeuuuwww! Seyesly My benci kalau tengok case2 macam ni. Tanak bagi My duduk takpe tapi kadang2 ada wanita yang berumur pun ada yang buat tatao oke. Tu belum tengok orang yang buat2 tak nampak kalau ada wanita yang pregnant! Sampaikan My penah suatu masa dulu My tegur orang yang duduk ni bagi makcik tua duduk! “excuse me.. can u give this seat to this old woman pls?” baru lah dia nak bangun… baru nak sedar!!! Pang!!! Mengong tul.

Hish.. My pantang betul lah tengok lelaki2 kat dalam komuter nih. Ada yang oke tu memang oke.. tapi mostly yang My perhatikan.. semua buat tatao je kalau nampak wanita2 berdiri.. Memang tak gentleman hoke!!!

So, kalau sape2 yang terasa tu.. ubah2 lah sket perangai. Dah nama pun lelaki.. buat2 lah jadi lelaki ye.. sekian~

Sape yang setuju sila angkat tangan macam saya~ (gaya usop wilcha..;P)

7 comments:

sarah mohamad said...

hihi. betul tuh. kalau nampak orang tua, pastu dia tak bagi duduk jugak tu memang tak gentleman langsung! hiks

Mira Amirudin said...

betul2..!tak kan nak tggu orang ckp kot..ish2

topimagine said...

xsetujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

mynameismy said...

@topimagine

hoke.. mungkin anda dalam kategori lelaki gentleman..;P

mungelily said...

memang kan...
kebanyakan mcm tu la...tp xsemua la..haha tp susah nak jumpa yg gentle nih...;D

:: sy pernah nak pitam dlm KTM..coz sesak sangat..xbley lupa..huhu sampai skrng pun kalo naik KTM agak fobia sikit..

kamen rider said...

haha, rsanya tak perlu tnggu perempuan mengandung or perempuan tua. sya xdela baik sgt, tpi kalau ada perempuan, x kira lah apa usia pon, sya bgi je tmpt duduk saya. for me, women are more deserved for the seats.

kamen rider said...

haha, rsanya tak perlu tnggu perempuan mengandung or perempuan tua. sya xdela baik sgt, tpi kalau ada perempuan, x kira lah apa usia pon, sya bgi je tmpt duduk saya. for me, women are more deserved for the seats.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers