9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, April 18, 2011

penyelesaian bagi mereka yang tak boleh login blogspot menggunakan GMAIL - PART II

"CORRECT ME IF I AM WRONG"

oke.. kita jumpa lagi! Kalau tak faham apakah sila refer entry INI dan INI dulu hoke..;)

jap2 nak minum dulu.. (macamlah kau bercakap sampai tekak kering. Erk~). Sorrylah lambat sket sebab lots of work to be done!
*
*
*
*
*
*
*
*
Oke! Pada y’ols yang gagal menggantikan gmail sebagai email untuk login ke blogspot boleh gunakan cara ini oke..;) Dengan cara ini, anda boleh login menggunakan kedua-dua account bukan sahaja Gmail malah Yahoo! juga..

Cara-caranya adalah begini: (pergh pandai ke den bagi tuto nih isk)
**nak pandangan lebih mesra alam sila klik pada gambar hoke

1) Sila login menggunakan account anda seperti biasa, kalau My biasa login dengan Yahoo! Mail so My login menggunakan Yahoo! Mail..


2) Pergi ke Settings| Permission Tab


3) Oke.. kalau y’ols tengok kat sini My dah pun Add kedua-dua account Gmail di situ.. Abaikan yang itu. Oke sekarang klik pada ADD AUTHORS pastu add email GMAIL yang y’ols nak masukkan tu (make sure account ni dah register lah ye), pastu kliklah INVITE


4) Oke sekarang pegi login GMAIL tadi tuh.. Kalau y’ols guna browser yang sama (contoh pakai Chrome), make sure log out dulu lah yang yahoo account tu dulu oke.. Kalau ada browser lain macam I.E atau Firefox it’s better, gunakan pada browser yang berbeza. Ok then, check email dan y’ols akan dapat invitation macam ni:
 Klik pada link tersebut

5) Pastu keluar pop-up macam ni:
Klik HERE

 6) Taraaa!!! Blog tersebut telah pun berada dalam account gmail anda!!!

7) Oke.. Once GMAIL Account dah join blog tu.. Login balik menggunakan yahoo! mail tadi.. pergi balik ke Settings | Permission Tab 

8) Klik pada link ‘Grand Admin Privileges’ sebelah GMAIL account tu

9) Untuk remove Account Yahoo klik Remove kat belah kanan account Yahoo (ops tapi jangan remove dulu baca sampai habes oke).
Dah jadi ADMIN!

Take Notes!
1) Anda masih boleh melihat mana-mana post yang dibuat di blog berkenaan menggunakan Yahoo Account bersama Yahoo Account’s display name. Gmail Account boleh membuang (delete) mana-mana entry dan repost entry-entry tersebut kalau nak menggunakan Gmail Account punya display name.

2) Yahoo Mail tidak boleh di remove selagi Gmail tidak ditukar sebagai ADMIN.. sebab setiap blog mesti mempunyai sekurang-kurangnya 1 admin pasa setiap masa.. Sebab tu kat atas tadi My change Gmail tu sebagai Admin so y’ols bolehlah remove Yahoo mail tu kalau nak.

3) Gambar yang di upload menggunakan Yahoo Account akan corrupt kalau account tersebut di REMOVE. So, kalau y’ols nak gambar-gambar yang y’ols dah post menggunakan Yahoo Account walaupun selepas menambah Gmail Account sebagai Admin, y’ols kenalah biarkan Yahoo Account tu kekal active. So, pendek kata, jangan klik pada REMOVE tu. Biarkan saja di situ stick sebagai Author..

Dengan itu, y’ols boleh login menggunakan kedua-dua Account tersebut! Tak percaya? Cubalah…^_^

Ok done!! Err.. My tak biasa bagi tutorial.. So kalau y’ols tak faham boleh tanya oke?

Selamat mencuba!^_^


psssttt... y'ols tak semestinya ikut apa yang My buat ni oke! Mungkin benda ni rumors je.. n rasanya google nak terminate account yang tak pernah aktif langsung since 2007 ryte? So, kalau y'ols yakin ianya tidak benar maka stick je dengan account yang y'ols gunakan skrg oke? My pun tak cakap My percaya on it. As I said, sebagai langkah berjaga2 je. Lagipun tak rugi apa-apa My buat menda ni. Anytime My nak change balik kepada email yang biasa My gunakan My boleh je tukar... oke?! **saje nak share dgn y'ols je apa yang My dapat... sharing is caring right..;)


5 comments:

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

owh..thanks for the info..tapi tadi ada yang cakap takpe tak tukar..cne erk?

darxniq said...

lagi baik ada becap email....kang jadi pape..naya jer...

dhiera said...

good info ni..thanx..
btw,dh folo~

mynameismy said...

tenks!;)
ni nk share je. tp google akan delete account yang xaktif since 2007 je an an..;)
so dun too worry!

QasehNasiha said...

huwaaaa~
finin la saye!
da wat x jd jgk..nk jerit nie..

sy login blog by using yahoo acc..
but bile p kt setting acc gmail sy da jd admin..
tp nk login still kne gune yahoo acc..

nape jd cmtu ea??

tulun mule?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers