9

Kawan-Kawan Saya! ^_^

Monday, April 18, 2011

penyelesaian bagi mereka yang tak boleh login blogspot menggunakan GMAIL - PART I

Oke2 jap.. nak betulkan dulu urat-urat tengkuk yang dah tegang dek selalu sangat mengadap lappy.. Yela, dah duk office kena ngadap lappy, kat rumah apetah lagi… sakit giler kot tengkuk+bahu ni.. mintak diurut!! grrr

Oke berbalik kepada entry My pada entry sebelum ini mengenai kemusykilan di mana betulkah blog akan di terminate serta merta sekiranya pengguna blogspot login menggunakan account selain google account a.k.a gmail. Contohnya, seperti My yang telah berabad lamanya menggunakan Yahoo! Mail sebagai login kepada blogspot. You get it??

Whoooaaa….. Wait a minutes!! Dalam masa beberapa jam ni sahaja rumors ni dah hangat diperkatakan oleh sekalian makhluk blogger nampaknya.. see see.. semua orang duk kata pasal nih an an.. Tu belum tengok kat blogger-blogger lain yang tade dalam bloglist huhu.. kat fesbuk SB jangan cakapla ramai je hehe..
Lepas dapat tahu pasal rumors tu My menggelabah tak pasal-pasal.. -.-’ n My tahu yang y’ols yang senasib macam My pun rasa menda yang sama an an.. Jadinya, untuk mendapatkan kebenaran dan kesahihan kepada perkara yang kita tak berapa nak pasti ni.. My pun mengexplore ke google untuk mencari info-info yang My boleh ambil..

My ada jumpa menda ni kat blogger buzz… 
isit rumors???
Hurm.. oke.. rilex-rilex.. ini bukan isu yang terlalu besar untuk diperbesar-besarkan oke.. (padahal kau sendiri gelabah woiii) .. the reason is.. kite takut blog kita disappear macam tu sahaja kan kan? Tak kisah lah menda ni rumors ataupun tidak..untuk berada di tahap yang selamat.. adalah lebih baik kita lakukan langkah berjaga-jaga.. betul tak? Tak rugi apa pun kalau kita change to gmail tu.. Cumanya, bagi My sebab dari sekolah dulu My dah biasa guna Yahoo! Mail so, kalau guna email lain agak tak biasa daripada biasa.. heh. Takpe2 alah bisa tegal biasa an an.. *apa aku merepek nih grrr

Oke dipendekkan cerita yang dah panjang, My ke blog forum di google (mane tah maen redah je tadi) untuk mengajukan persoalan mengenai isu ini.. Ini antara info berguna yang My dapat…
klik klik dan klik untuk pandangan lebih mesra alam
Oke, untuk berada di tahap yang selamat macam mana nak pastikan email korang berada di bawah kawalan google account yang nak delete blog tak pasal-pasal tu? Salah satu cara adalah.. y’ols boleh rujuk ke entry INI… beliau ada tunjuk care2nya.. Tapi masalahnya tadi My dah buat tapi tak boleh add alternate email tuh! primary email (yahoo) memang langsung takleh nak tukar. pergh tuh yang makin gelabah tak pasal-pasal tuh.. (padahal 25 June lambat lagi kot!!).. Tak boleh dengan cara itu My ke blogger dan ‘edit profile’ letak alternate email tu ke account gmail (eh tapi sebelum ni memang letak gmail account pun kat situ).. but then.. My try login guna gmail account but I can’t access to my blog. Still kena guna yahoo untuk login..

Pada yang berjaya guna cara itu.. Tahniah! Anda berjaya! Bermakna anda boleh login menggunakan gmail lah kan?? tak perlu login guna yahoo anymore la kan?? Bagus kalau berjaya!! Pada yang sejak azali menggunakan GMAIL account sila duduk dendiam atau main jauh-jauh.. grrr

Oke.. dengan info yang My dapat kat forum tuh.. My ada satu lagi cara untuk pastikan My boleh login dengan GMAIL account. Malah, bukan setakat Gmail account malah My masih boleh menggunakan Yahoo! mail sebagai login. Yes.. I did it!!

See this:

INI MY LOGIN MENGGUNAKAN ACCOUNT YAHOO! 
(yang biasa My gunakan since 2008)



Ini pula My LOGIN menggunakan GOOGLE/GMAIL Account
(Baru dapat tadi)


Ah-huhhh!! Got it??? y’ols boleh access blog dengan dua2 account macam ni x?? Kalau boleh.. bagus! Anda juga berjaya seperti My hehe…

Yang lain-lain bagaimana?? (yang memang sah-sah guna account GMAIL sila main jauh-jauh My cakap!!! Biasa dia nih grrr)

Oke.. penat menaip.. pastu printscreen bagai… bagi My rehat jap eh eh.. Solat Zohor pun tak lagi nih! Haip!!

Stay tuned!!


6 comments:

forever love said...

nak cara die

Nurul Afifah said...

xcaya la berita tu..cam cartoon je..

=.='

YanaMIB said...

kita guna gmail..oyeah! oyeah! gmail best..boleh edit² background..hikss~ ^_^

mia.lia said...

hik2.. blogger2 smua nk ikot pkembangan.. skli brite salah daaa.hehe

Wawa Haikal said...

Harap kak My boleh tolong Wawa . kenapa time Wawa nak letak email gmail , dia keluar tulisan merah --> You can not associate a Gmail address with your Google Account. Sama mcm masalah kak My dalam entry yg lepas kan ? Macam mana boleh sign in guna gmail pulak ? Tolong reply kt shoutbox Wawa okay

Mawar Merah said...

Salam..harap sudi membantu.Saya ada masalah tak boleh log in dashboard blog.Terus problem akaun.Dah buat Recovery password dgn google step verification but tak berjaya juga.Macama mane ye cara nak dapatkan blog kita yang lama tu?sbb akaun blog password same with gmail..huhu.Harap dapat bantu..terima kasih atas kerjasama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WELCOME

WELCOME

DETIK DETIK INDAH

Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers